Opskrift græske pitabrød

For mange år tilbage var jeg på ferie i Grækenland med en veninde, der fandt vi et sted hvor de serveret meget billige gærske pitabrød de smagte fantastisk. Det endte med at blive vores frokost hver dag i lige knap 14 dage.

Tilfældigvis faldt jeg over denne opskrift en dag og måtte afprøve den. Og de smagte fantastisk. Vildt lækre, luftige og bløde.

Jeg ved godt at når jeg siger noget er nemt at lave i et køkken er folk ikke altid enige i det. Men jeg mener det, når jeg siger at dem her er virkelig super hurtige og nemme at bage også smager de fantastisk. Du behøver ikke at bruge dem som pitabrød, men brug dem også som et slags madbrød evt til grill maden her til sommer ville også være super lækkert. Normalt for man dem med souvlaki. Men det bestemmer man heldigvis selv, vi kom pullet pork i.

Opskrift på græske pitabrød (madbrød)

6 stk

INGREDIENSER

  • 175 ml vand
  • 25 g gær
  • 1 tsk. fint salt
  • 2 tsk. sukker
  • 2 spsk. olivenolie (plus lidt mere til stegning af pitabrødene)
  • 350 g hvedemel (erstat eventuelt noget af melet med en grovere meltype)

TIL UDRULNING

  • fint majsmel (kan erstattes af lidt hvedemel)

SÅDAN GØR DU

DEJ TIL GRÆSKE PITABRØD

  1. Lun vandet op til det er lillefinger varmt.
  2. TIP: Det er ikke helt nemt at måle 175 ml vand af, men så er det heldigt at det vejer 175 g og det er jo nemt at måle!
  3. Rør gæren ud i vandet.
  4. Tilsæt sukker, salt og olivenolie og rør rundt.
  5. Tilsæt mel og rør det godt ind i væsken.
  6. Tag dejen ud på et mel drysset bord og ælt den til den er blank. Det går hurtigt og det er en lækker dej at ælte. Slut af med at slå dejen hårdt ned i bordet et par gange.
  7. Læg dejen i en ren skål og sæt låg på skålen. Lad dejen hæve i stuetemperatur i 30 minutter.
  8. TIP: Hvis du ikke har et låg til din bageskål kan du filme skålen.

PITABRØD

  1. Del dejen i 6 lige store stykker.
  2. Drys lidt majsmel ud på bordet og rul hver dej klump ud til et rundt pitabrød. Brødene skal være ca 1/2 cm høje og 20 cm brede.
  3. TIP: Majsmel kan fint erstattes med almindeligt hvedemel.
  4. Lad fladbrødene efterhæve i 5 minutter.
  5. Snit pitabrødene på skrål med en gaffel eller endnu bedre en gammeldags kagespore. Pitabrødene skal kun snittes let og man må ikke komme til at skære igennem brødet. 

BAGNING AF GRÆSKE PITABRØD

  1. Put en smule olie i en lille skål og sæt en slip let pande på komfuret.
  2. TIP: Hvis du har flere små slip let pander går det hurtigere. Jeg bruger mine pandekagepander.
  3. Varm panden op og pensle den med lidt olivenolie.
  4. TIP: Det er vigtigt ikke at bruge for meget olie for så bliver pitabrødene hårde.
  5. Steg pitabrødene et af gangen. De skal stege i ca tre minutter på hver side til de er næsten gennembagte og har brune pletter. 
  6. NB: Pitabrødene kan godt finde på at puste sig op som man kender det fra almindelige pitabrød. Det gør ikke noget. Du presser bare luft boblerne ned med en spartel. 
    Det er vigtigt ikke at overstege de græske pitabrød for så bliver de for stive til at folde. 
  7. Læg med det samme det færdig stegte pitabrød på en dyb tallerken og læg endnu en tallerken over. Efterhånden som de næste brød bliver færdige puttes de ind mellem tallerknerne. 
  8. TIP: Dampen mellem de to tallerkner vil holde brødene bløde. Lader du i stedet de græske pitabrød ligge ude i fri luft vil de blive stive. Har du ikke to dybe tallerkner der passer i størrelsen kan du i stedet bruge en gryde.
  9. Lad brødene ligge mellem tallerknerne til de skal bruges. Du kan også ligge dem i en tætsluttende plastikpose mens de endnu er lune, men ikke brændvarme.

SERVERING

  1. Umiddelbart inden pitabrødene skal serveres varmer du dem kortvarigt op i en ovn, en brødrister eller på grillen så de er varme og lækre ved servering. Alle brødene kan varmes på samme tid.

You may also like

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *